Κλιματιστικό: 10 συμβουλές για τη σωστή χρήση του

Κλιματιστικό: Οι «δέκα εντολές» για τη σωστή χρήση του και πως να αποφύγετε τα πιο συνήθη λάθη στη χρήση του.
Δημοσιεύτηκε naftemporiki.gr / 01.07.2013

Καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση του κλιματιστικού σε σπίτια και καταστήματα είναι συχνά συνεχής και έντονη, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ορισμένους βασικούς κανόνες εξορθολογισμού της. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορεί να πετύχει κανείς όχι μόνο βελτίωση των συνθηκών στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου χώρου, αλλά και οικονομία στην κατανάλωση, ενώ θα σταματούσε να επιβαρύνει την υγεία του στο όνομα της θερμικής άνεσης.
1. Κάνουμε λογική χρήση

Φυσικά χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, δηλαδή όταν οι εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού δεν μπορούν να μας καλύψουν ή αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες. Καλό είναι όταν οι συνθήκες στο χώρο είναι ικανοποιητικές και φυσικά όταν δε βρίσκεται κανείς στο χώρο να απενεργοποιούμε τελείως το μηχάνημα, καθώς και στην περίπτωση που το ανοίγουμε τη νύχτα να το κλείνουμε λίγο πριν τον ύπνο ή να προγραμματίζουμε το κλείσιμό του με χρονοδιακόπτη.
2. Σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας

Βασική και απαράβατη αρχή είναι ότι ο θερμοστάτης του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζεται πάντοτε στη θερμοκρασία που ιδανικά θα θέλαμε να επικρατεί στο χώρο μας. Με το να βάζουμε το θερμοστάτη σε ακραίες θερμοκρασίες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η σπατάλη ενέργειας, ενώ ο χώρος δεν ψύχεται (ή θερμαίνεται) γρηγορότερα. Οι συνθήκες θερμικής άνεσης σε ένα χώρο είναι πάντοτε μεταξύ 20 και 27 °C, ενώ δεν πρέπει και να υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας (μεγαλύτερες από 6-10 βαθμούς) μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, αφού η ξαφνική μετάβαση μας στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας. Στο εσωτερικό του χώρου πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση δροσιάς το καλοκαίρι και θαλπωρής το χειμώνα, όχι να καταλήγουμε να κυκλοφορούμε με ζακέτες το καλοκαίρι ή γυμνοί το χειμώνα.
3. Συνδυάζουμε πάντα και φυσικούς τρόπους δροσισμού

Καλό είναι, τόσο για την τσέπη μας όσο και για την άνεσή μας, να προσπαθούμε να εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας και φυσικούς τρόπους δροσισμού, παράλληλα με τη χρήση του κλιματιστικού, με κυριότερη τη φυσική σκίαση των χώρων που κλιματίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κλείνουμε παντζούρια, στόρια ή κουρτίνες, κατεβάζουμε τέντες, ώστε ο χώρος να προστατεύεται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Με τον τρόπο αυτό η ψύξη των χώρων είναι ταχύτερη και πιο οικονομική. Παράλληλα θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση και τοπικού ανεμιστήρα, αν υπάρχει στο χώρο, που καταναλώνει σε γενικές γραμμές μικρά ποσά ενέργειας, υποβοηθά όμως σημαντικά στον κλιματισμό του δωματίου μας.
4. Θέση της εσωτερικής μονάδας

Τοποθετούμε πάντοτε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σε τέτοια θέση ώστε ο κλιματιζόμενος αέρας να μην πέφτει απευθείας πάνω μας. Προτιμάμε να την εγκαθιστούμε μακριά από συσκευές που βγάζουν έντονη θερμότητα (π.χ. θερμαντικά σώματα, ηλεκτρικές κουζίνες) και μακριά από τζαμαρίες ώστε να μη μειώνεται η απόδοσή της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο θερμοστάτης τέλος πρέπει να βρίσκεται σε κεντρική θέση στο χώρο, μακριά από πηγές θερμότητας και χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο.
5. Θέση της εξωτερικής μονάδας

Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο εξωτερικό καλά αεριζόμενο, το δυνατόν προστατευμένη από την άμεση έκθεση στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, όπως ισχυρούς ανέμους. Η θέση της θα πρέπει να είναι ελεύθερη από περιφερειακά εμπόδια, τουλάχιστον σε ακτίνα 35cm, όπως φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο που πιθανά να παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα. Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε να μη μειώνεται η απόδοση του μηχανήματος.
6. Σωστές ρυθμίσεις στη ροή αέρα

Η θέση των περσίδων της εσωτερικής μονάδας πρέπει να ρυθμίζεται πάντα ώστε να μην κατευθύνεται ο κλιματιζόμενος αέρας απευθείας σε μέρος που υπάρχουν άτομα.
Το χειμώνα ρυθμίζουμε τις περσίδες ώστε ο αέρας να κατευθύνεται χαμηλά, ενώ το καλοκαίρι όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να πετυχαίνουμε σωστή διανομή αέρα στο χώρο.
Πάντοτε επιλέγουμε ταχύτητα στον ανεμιστήρα του εσωτερικού μηχανήματος που να μη δημιουργεί ισχυρά ρεύματα στο χώρο.
7. Ανανεώνουμε τον αέρα

Πολύ σημαντικό είναι να ανανεώνεται τακτικά ο αέρας των χώρων που κλιματίζονται, ιδιαίτερα αυτών που κλιματίζονται με συμβατικά μηχανήματα, καθώς αυτά ανακυκλώνουν συνεχώς τον ήδη υπάρχοντα αέρα στο δωμάτιο. Ιδιαίτερα σε υπνοδωμάτια κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό θα είναι να υπάρχει πάντα ένα άνοιγμα ανανέωσης του αέρα. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνουμε, αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.
8. Φροντίζουμε για την υγιεινή των χώρων που κλιματίζονται

Καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται, όπως επίσης να φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια κλπ. Το κλιματιστικό «ρουφάει» τον αέρα του δωματίου με τον καπνό ή τα αιωρούμενα σωματίδια και τον ξαναπετά στο χώρο, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών.
9. Προσοχή στην αφύγρανση του αέρα

Όταν μια κλιματιστική μονάδα λειτουργεί στην ψύξη, ιδιαίτερα κατά τις πιο θερμές ημέρες, ο αέρας που περνά μέσα από την μονάδα ψύχεται και οι υδρατμοί υγροποιούνται και απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Αν η ψύξη είναι έντονη συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί και κατά τη θέρμανση του αέρα το χειμώνα. Οι περισσότερες απλές κλιματιστικές συσκευές δεν έχουν δυνατότητα να προσθέσουν υγρασία στον αέρα, οπότε για την αποφυγή της δυσάρεστης αίσθησης του ξηρού αέρα φροντίζουμε να μην επιλέγουμε ακραίες θερμοκρασίες (ιδανικά περίπου 26 οC το καλοκαίρι και 21 οC το χειμώνα).
10. Καθαρισμός και συντήρηση

Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος και την αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας.
Ξεκινώντας από τις πολύ απλές και καταλήγοντας στις πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις, η διαδικασία συντήρησης των κλιματιστικών μηχανημάτων πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Συχνό καθαρισμό στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος, ώστε να αποφεύγεται εκεί η συσσώρευση σκόνης που στη συνέχεια μεταδίδεται στο χώρο με τη ροή αέρα
  • Επιφανειακό καθαρισμό με νερό (με το λάστιχο του κήπου) της εξωτερικής μονάδας
  • Καθαρισμός των φίλτρων αέρα της εσωτερικής μονάδας. Τα φίλτρα στις οικιακές μονάδες είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με νερό και επανατοποθετούνται στην συσκευή αφού στεγνώσουν. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φίλτρα κάθε 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού – κατά μέσο όρο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο λειτουργίας του σε κατοικίες. Φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.
  • Βαθύ καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος από εξειδικευμένο συνεργείο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εκτός από τα φίλτρα γίνεται καθαρισμός και των εναλλακτών και με τη χρήση κατάλληλων χημικών εξουδετερώνονται τυχόν μικροοργανισμοί εντός της εσωτερικής μονάδας.
  • Προτείνεται τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο και της εξωτερικής μονάδας ανά 2-3 χρόνια, με καθαρισμό του ανεμιστήρα και του εναλλάκτη στο εξωτερικό μηχάνημα.
Κλιματιστικό: Οι «δέκα εντολές» για τη σωστή χρήση του

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click to access the login or register cheese