Τακτοποίηση αυθαιρέτων με πρόστιμο και συμψηφισμός κόστους ενεργειακής αναβάθμισης

Εσείς θα επενδύατε στο ελληνικό δημόσιο ή στην ιδιοκτησία σας;
Κάπως έτσι τίθεται το ερώτημα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών ή επαγγελματικών κτιρίων που τα έχουν εντάξει στον Ν.4178/2013 και καταβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Με την Υπουργική Απόφαση 42554/11.08.2014, όπως αποτυπώνεται στο ΦΕΚ 2440/15.09.2014 δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στον Ν.4178 να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους συμψηφίζοντας το χρηματικό ποσό που θα δαπανήσουν μέχρι και κατά 50% με το ειδικό πρόστιμο που προβλέπεται από το νόμο για την τακτοποίηση.

Η απόφαση αναφέρεται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί προ του έτους 2003 ή σε λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ της 28/07/2011 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013. Η διαδικασία ένταξης είναι απλή και βασίζεται στα πρότυπα του προγράμματος “εξοικονομώ κατ’οίκον”. Η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να βελτιώνει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου κατά μία τουλάχιστον κατηγορία ή να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Στις δαπάνες συμψηφισμού δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση κατοικίας που καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης στην απόφαση, έχει ενταχθεί στο Ν.4178 και έχει προσδιοριστεί πρόστιμο 25.000 € μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης αξίας μέχρι και 12.000 € (αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας και εγκατάσταση ηλιακού συστήματος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης). Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει τον ΦΠΑ, δηλαδή 2.760 € αλλά με το ποσό του συμψηφισμού θα έχει εγκαταστήσει ένα σύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικότερο και οικονομικότερο στη λειτουργία σύστημα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.

Στην περίπτωση επαγγελματικού κτιρίου, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου που έχει ενταχθεί στο Ν.4178 και έχει κληθεί να πληρώσει συνολικό πρόστιμο 42.000 € αποφασίζει να ενταχθεί στην περίπτωση συμψηφισμού εγκαθιστώντας ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, αξίας 20.000 €. Το ΦΠΑ που δεν καλύπτει ο συμψηφισμός εκπίπτει από τις δαπάνες του, οπότε δεν τον επιβαρύνει. Τελικά, έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει την επιχείρησή του κάνοντας οικονομία μέχρι και 80% στην κατανάλωση πετρελαίου απλά συμψηφίζοντας το κόστος του προστίμου με το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης.

Στη VK Μηχανολόγοι Μηχανικοί μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα ένταξης στην απόφαση συμψηφισμού προστίμου με το κόστος πιθανής ενεργειακής αναβάθμισης και να προετοιμάσουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Κυρίως όμως, μπορούμε να σχεδιάσουμε την κατάλληλη λύση ενεργειακής αναβάθμισης και να εγκαταστήσουμε το σύστημα που θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του κτιρίου στο ελάχιστο.

Τακτοποίηση αυθαιρέτων με πρόστιμο και συμψηφισμός κόστους ενεργειακής αναβάθμισης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click to access the login or register cheese