Φωτογραφία ενός μπεζ καλοριφέρ σε πράσινο τοίχο

Ενόψει της επερχόμενης περιόδου θέρμανσης και ίσως κάποιοι από εμάς σκέφτονται να αντικαταστήσουν ή να τροποποιήσουν το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας τους. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουν.

Δημοσιεύτηκε naftemporiki.gr / 03.11.2013

Χρήσιμο είναι να παραπέμψουμε για αρχή στο γνωστό και πολύ διαφωτιστικό συγκριτικό διάγραμμα από τη μελέτη του ΕΜΠ για το κόστος θέρμανσης από τις διάφορες τεχνολογίες. (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=mjyreVhzzr8%3D&tabid=282&language=el-GR)

Λίγες παρατηρήσεις & προτάσεις για όσους σκέφτονται να προβούν σε αλλαγές:

  1. Πρωταθλητής στην απόδοση και την οικονομία η αντλία θερμότητας (-60% στο κόστος ως προς το πετρέλαιο). Μπορεί να αντικαταστήσει τον λέβητα χωρίς παρεμβάσεις στο εσωτερικό της κατοικίας, παρέχει εξαιρετική ποιότητα θέρμανσης, έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης με σύντομο όμως χρονικό διάστημα απόσβεσης (ιδίως αν ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’οίκον»).
  2. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κάθε είδους (θερμοπομποί, λαδιού κλπ) έχουν πολύ υψηλότερο κόστος θέρμανσης από το πετρέλαιο (+45%). Ενδείκνυνται μόνο ως λύση ανάγκης ή για μεμονωμένους χώρους με λίγες ώρες χρήσης ή με χρήση στο νυχτερινό τιμολόγιο (στο διάγραμμα του ΕΜΠ αντιστοιχούν στους ηλεκτρικούς λέβητες).
  3. Οι ηλεκτρικοί λέβητες και οι λέβητες ιόντων έχουν υψηλότερο κόστος λειτουργίας από το πετρέλαιο (+45%). Δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα παρά μόνο ότι δεν έχουν περιορισμό στο χώρο εγκατάστασης (δεν χρειάζονται λεβητοστάσια, καπνοδόχους, δεξαμενή κλπ.).
  4. Τα ενεργειακά τζάκια εμφανίζουν χαμηλότερο κόστος θέρμανσης από το πετρέλαιο. Μειονεκτήματα η ανομοιομορφία στη θέρμανση (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό σύστημα για όλη την κατοικία, παρά μόνο με εκτεταμένο δίκτυο αεραγωγών), η απαίτηση για συνεχή τροφοδοσία ξύλου και η ρύπανση, ιδίως στα αστικά κέντρα. Χαμηλή σχέση ποιότητας θέρμανσης ως προς το κόστος εγκατάστασης.
  5. Οι λέβητες και τα τζάκια/σόμπες βιομάζας (pellet) κοστίζουν λιγότερο από το πετρέλαιο στη λειτουργία τους, πρέπει όμως πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη το σημαντικό κόστος και η συχνότητα συντήρησής τους, ο χώρος που απαιτείται για την αποθήκευση του καυσίμου και η σχετικά συχνή τροφοδοσία καυσίμου, ενώ το κόστος εγκατάστασής τους δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
  6. Φυσικό αέριο: καλή λύση και σχετικά εύκολη η μετάβαση από το πετρέλαιο, με -30% στο κόστος θέρμανσης ως προς το πετρέλαιο και χαμηλό κόστος εγκατάστασης. Δυστυχώς το δίκτυο δεν έχει επεκταθεί σε όλες τις περιοχές.
  7. Τα κλιματιστικά, τα οποία διαθέτουν πλέον οι περισσότερες κατοικίες, αποτελούν πολύ οικονομική λύση (-60% από πετρέλαιο). Μεγάλο μειονέκτημα η κακή ποιότητα της θέρμανσης, ιδιαίτερα όταν δε χρησιμοποιούνται σωστά.
  8. Επεμβάσεις όπως εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης, αυτονομίας, αυτοματισμών, θερμοστατικών κεφαλών, θερμιδομετρητών κλπ. μπορεί να μειώσουν αισθητά το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων πετρελαίου με χαμηλό σχετικά κόστος εγκατάστασης.
  9. Πάντοτε ζητάτε πιστοποιήσεις απόδοσης και κατανάλωσης από εγκεκριμένους φορείς για τις συσκευές που πρόκειται να αγοράσετε.
  10. Πριν αποφασίσετε ενημερωθείτε υπεύθυνα από αρμόδιους επαγγελματίες. Σε πολλές περιπτώσεις δαπανήθηκαν χρήματα από ιδιοκτήτες οι οποίοι τελικά βρέθηκαν να μη θερμαίνονται σωστά ή να πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο σύστημά τους.

 

Σύστημα θέρμανσης: 10 μικρές συμβουλές για όσους σκέφτονται να το αλλάξουν
Tagged on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Click to access the login or register cheese